NÄISTÄ OLEMME ERITYISEN YLPEITÄ

Hupisaarten matkailullinen konsepti ja markkinointisuunnitelma

Kehitimme ja ideoimme yhdessä käyttäjien, sidosryhmien ja palveluntarjoajien kanssa matkailullisen konseptin Oulun Hupisaarille palvelumuotoilun menetelmin. Konseptin lisäksi teimme myös markkinointisuunnitelman. Prosessin taustalla hyödynnettiin palvelumuotoilun tuplatimanttia, jossa kerätty tieto ja ymmärrys muotoiltiin matkailulliseksi konseptiksi ja markkinointisuunnitelmaksi.

Työkalut: Erilaisia palvelumuotoilun menetelmiä, kuten työpajat, haastattelut, havainnointi, yhteiskehittäminen, benchmarkkaus, käyttäjäpersoonat, palvelupolut, kohderyhmäanalyysi ja tuotteistaminen

Linkki Luken julkaisuun: https://jukuri.luke.fi/handle/10024/551624

Asiakaspalautteita:

Hupisaarten palvelumuotoilukonseptin rakentaminen tapahtui hankkeessamme laajassa yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa ja heitä varten. Palvelupolkuja -toimiston kanssa oli miellyttävää työskennellä konseptin työstämisen alusta loppuun asti. Tehtävät hoituivat sujuvasti ajallaan ja itsenäisesti, mikä oli meille erittäin tärkeää. Olemmekin jo saaneet mukavaa palautetta alueen koemarkkinoinnista hankkeessa tehtyjen suunnitelmien mukaisesti!

-Pauliina Louhi, Erikoistutkija, Luke

Työhyvinvointipalveluiden kehittäminen

Konseptoimme ja tuotteistimme kevään 2020 aikana pohjoissuomalaiselle luontopalveluyritykselle palvelukokonaisuuden. Kehitimme yrityksen työhyvinvointipalveluiden kokonaisuutta palvelumuotoilun ja asiakaslähtöisten tuotteistamisen avulla. Kehittämisen pohjalle keräsimme ymmärrystä palvelun käyttäjistä haastatteluiden sekä kyselyiden avulla. Suunnittelussa hyödynsimme palvelumuotoiluprosessin tuplatimanttia (tutki – määritä ja ymmärrä – kehitä – toimita) ja prosessin eri vaiheissa käytettiin niihin sopivia työkaluja, kuten, käyttäjäpersoonaa, palvelupolkua, sekä luovaa, ymmärrykseen pohjautuvaa ideointia, että ideoiden mallintamista tuotteistamalla. Prosessin lopputulos kiteytettiin konseptin muotoon.

Asiakaspalautteita:

”Haastavasta ajankohdasta huolimatta yhteistyö Palvelupolkuja Raisan kanssa sujui mainiosti. Etäyhteyksien kautta pidimme useita palavereita, joiden aikana prosessi eteni vaivattomasti. Aikataulut pitivät erinomaisesti ja ihmisenä Raisa oli helposti lähetyttävä. Yhden päivän pituisen työpajan aikana viimeistelimme yhteistyössä palvelukokonaisuuden. Voin lämpimästi suositella Palvelupolkuja!”

– Rita Porkka, toimitusjohtaja, Naturest Oy

Ideointi ja digitaalisten palveluiden kehittäminen

Palvelumuotoilijamme toimi hankkeessa palvelumuotoilun asiantuntija. Hankkeen tavoitteena on luoda uusi digitaalinen ympäristö nuorten, heidän vanhempiensa ja nuorten parissa työskentelevien käyttöön. Ympäristö tulee olemaan osa suurempaa, kaikille oululaisille nuorille suunnattua Nuorten Oulu -verkkopalvelua. Palvelun avulla välitetään tietoa nuorten elämän eri aihealueisiin liittyen, kerrotaan nuorille suunnatuista palveluista ja aktivoidaan ja ohjataan nuoria paikallisiin eri toimintoihin, jolloin nuoret löytävät mielekästä tekemistä ja elämänhallinnan keinoja. Nuoret ovat vahvasti mukana uuden ympäristön luomisessa.

Asiakaspalautteita:

 ”Mukava ilmapiiri. Oli helppo kertoa mielipiteitä kun ”pitäjät” osasi luoda hyvän ja rennon meiningin”

Tapahtumien muotoilu ja tuotteistaminen palvelumuotoilun menetelmien

Toimimme fasilitaattorina ja sparraajana Tapahtumat matkailutuotteiksi asiakaslähtöisen tuotteistamisen -työpajassa. Koulutustyöpaja oli käytännönläheinen johdatus palvelumuotoiluun, käyttäjäkeskeiseen kehittämiseen ja asiakaslähtöiseen tuotteistamiseen palvelumuotoilun menetelmin, jossa yhdistettiin sopivassa suhteessa niin teoriaa kuin käytännöntekemistä. Koulutustyöpajan sisältö oli räätälöity nimenomaan matkailu- ja tapahtumapalveluiden kehittämiseen Lappilaisten matkailutoimijoiden näkökulmasta. Kokonaisuuteen kuului koulutustyöpajan lisäksi osallistujien käytännön tekemisen sparraaminen etänä.

Asiakaspalautteita:

”Oli antoisaa ja mukavaa – saimme uusia työkaluja kehittämiseen – juuri sitä mitä tällä haettiinkin!”

”Tällaisesta koulutuksesta olisi hyötyä kaikille, toimialasta riippumatta!”

Palvelumuotoilun työkirja metsäalalle

Palvelumuotoilijamme Raisa Maijala ja Tero Maijala toimivat palvelumuotoilun asiantuntijoina hankkeessa, jossa yhdistettiin erilaisten toimijoiden osaamista. Hankkeen yhtenä tarkoituksena oli luoda asiakaslähtöisen kehittämisen ja palvelumuotoilun työkirja metsäalan toimijoille.

Työkirjan kehittämisessä otettiin huomioon niin kohderyhmän, metsäalan toimijoiden erityispiirteet, kuin metsäpalveluiden monimuotoisuus. Työkirjan tavoitteena oli tarjota metsäpalveluiden parissa toimiville tahoille uusia näkökulmia ja työkaluja siihen, miten asiakaslähtöisen ajattelun ja palvelumuotoilun voi jalkauttaa osaksi arkea.

Työkirjaa olivat toteuttamassa:
Työtehoseura (TTS)
Metsäkeskus
Maa- ja Metsätalousministeriö
Valokki Design Oy
Palvelupolkuja

Palvelukonseptin rakentaminen

Kehitimme Suomen Monikkoperheet ry:n tarjoamaa Monikkoperhevalmennusta ja ideoimme kuinka monikkoperhevalmennuksesta voitaisiin rakentaa selkeämpi ja monistettavampi palvelukokonaisuus. Kiinnitimme konseptoinnissa huomiota muun muassa valmennuksen rakenteeseen, sisältöön, viestintään, markkinointiin, tarinaan ja brändäykseen, sekä pyrimme yhtenäistämään näistä monistettavan mallin myös muille paikkakunnille.

Mukaan kehittämiseen otettiin asiakkaita sekä organisaation edustajia. Osallistimme asiakaita ja ohjaajia työpajojen ja haastatteluiden kautta. Lisäksi havainnoimme, kuinka valmennus tällä hetkellä on järjestetty osallistumalla valmennukseen. Konseptissa hyödynsimme myös jo tehtyä tutkimustietoa, sekä lähestyimme jäsenistöä Facebook -kyselyllä.

Konseptia työstettiin palvelumuotoiluprosessia (tutki – määritä ja ymmärrä – kehitä – toimita) hyödyntäen. Työkaluina tässä projektissa käytettiin niin desk research -menetelmää, haastatteluja, havainnointia, palvelupolkuja, sidosryhmäkarttoja, käyttäjäpersoonia, konseptointia ja visualisointia.

Projektin tuloksena
projektiyhteenveto (.ppt), konseptisuunnitelma, visuaalinen ohjeisto, kehityspolku (roadmap), palvelun brändäys ja samankaltaistaminen sekä konkretisointi visualisoimalla

Palvelukonseptin rakentaminen

Kehitimme palvelukonseptin, jonka keskeisimpänä tavoitteena oli löytää keinoja lainausautomaatin käytön lisäämiseen, vapauttaen näin henkilökuntaa muihin tehtäviin. Kartoitimme lisäksi, kuinka varausten haut voitaisiin toteuttaa itsepalveluna ja miten palautusautomaatti tulisi sijoittaa kirjaston tiloihin.

Palvelukonseptin suunnittelussa hyödynnettiin palvelumuotoiluprosessia (tutki – määritä ja ymmärrä – kehitä – toimita) ja prosessin eri vaiheissa käytettiin niihin sopivia työkaluja, kuten haastatteluita, havainnointia, samankaltaisuuskaaviota, protoilua, palvelupolkuja ja konseptointia.

Projektin tuloksena
Projektiyhteenveto (.ppt), konseptisuunnitelma, visuaalinen ohjeisto ja kehityspolku (roadmap).

Asiakaspalautteita:

Uusi tiski, lainausautomaatin siirto, palautusvaunujen hankinta ja varausten itsenouto ovat jo viikon kokemuksella osoittautuneet oikeiksi ratkaisuiksi. Lainausautomaatin käyttö on noussut parhaimmillaan 70 prosenttiin ensilainoista. 

-Tuulevi Borén, Kirjastonjohtaja

Empatian kehittäminen työelämässä

Palvelumuotoilijamme Raisa Maijala ja Tero Maijala kirjoittavat Ratkes ry:n jäsenlehden työelämäpainoitteisessa numerossa (2/2018) empatiasta ja kuinka sitä voidaan kehittää työelämässä palvelumuotoilun keinoin.

Vuonna 1995 perustetun Ratkes ry:n tavoitteena on edistää ratkaisu- ja voimavarasuuntautuneen asiakastyön ja terapian tuntemusta, sekä arvostusta että niistä kiinnostuneiden ihmisten välistä yhteistyötä.

Palvelumuotoilukonsultointi ja fasilitointi

Toimimme palvelumuotoiluasiantuntijana BusinessOulun työelämään ja yrittäjyyteen keskittyvässä hankkeessa, jossa työstimme työpajoissa uusia ja erilaisia toimintamalleja muun muassa työllistymiseen, yhteisöllisyyteen sekä työvoiman löytämiseen. Lisäksi teimme raportointia ja saatujen tietojen vertailua.

Työkaluina käytimme erilaisia palvelumuotoilun ja luovan ideoinnin työkaluja, jotka räätälöimme projektin tarpeisiin.

Projektin tuloksena
Uusia toimintamalleja toiminnan tueksi.

Työpajat ja ideoiden sparraus

Työstimme järjestötoimijoille suunnattuja palvelumuotoilukoulutuskokonaisuuksia yhdessä Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenteen, Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry:n, Kumppanuuskeskuksen kanssa.

Koulutuksen tavoitteena oli innostaa järjestöjen ja yhdistysten vapaaehtoisia ja henkilöstöä kehittämään omaa toimintaympäristöä kokonaisvaltaisesti ja asiakaslähtöisesti.

Koulutuksen jälkeen osallistujille tuli tutuksi palvelumuotoilun peruskäsitteet, ajatusmalli, prosessi ja tärkeimmät menetelmät. Lisäksi jokainen osallistuja kykenee havaitsemaan oman toiminnan kehittämiskohteita, kehittää koulutuksessa työstämäänsä toimintamuotoa ja soveltaa palvelumuotoilua oman palvelun kehittämiseen. Koulutukset sisälsivät sekä teoriaa että käytännön työpajailua.